Politică

Spitalele scapă de tăierile de paturi

<p><img src="documente/stories/03_martie/23_ziua/05-sala-terapie-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele din judeţul Cluj au scăpat anul acesta de reducerea numărului de paturi, deşi la nivel naţional scăderea va fi de aproape 7000 de paturi faţă de anul trecut.</p>

 

Tăierea numărului de paturi din spitalele din ţară va continua în următorii doi ani pentru a se ajunge la media europeană de 5,61 paturi la 1.000 de locuitori.


Ieri a fost aprobat ordinul Ministerului Sănătăţii referitor la numărul total de paturi din spitalele de stat şi private care asigură servicii medicale spitaliceşti din bani publici. Astfel, pentru anul 2011 au fost aprobate pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate 129.524 paturi, mai puţine cu aproape 7.000 faţă de anul trecut.

Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, judeţul Cluj nu se află pe lista judeţelor în care au fost făcute reduceri ale numărului de paturi. „În judeţe precum Cluj sau Constanţa modificările sunt nesemnificative, iar în altele ca de exemplu Iaşi, Braşov, Timiş, Dolj, Mureş, Vrancea, Suceava, Tulcea, Galaţi, Neamţ, Arad există uşoare creşteri”, precizează reprezentanţii Ministerului. Anul trecut, spitalele din Cluj numărau 6.816 paturi, iar anul acesta există o creştere de trei paturi, astfel că numărul total de paturi este, anul acesta, de 6.819.


 

Scăderi semnificative în 28 de judeţe


 

În urma aplicării Planului Naţional de Paturi, în 28 de judeţe şi în municipiul Bucureşti numărul de paturi contractate este în scădere faţă de 2010. Planul a fost realizat anul acesta, în premieră, pentru perioada 2011-2013, astfel încât România să se apropie în următorii trei ani de un număr de 5,61 paturi la mia de locuitori, cât este media europeană.


 

S-a ţinut cont de numărul bolnavilor trataţi


 

Conform conducerii Ministerului Sănătăţii, la întocmirea Planului Naţional de Paturi, Ministerul Sănătăţii a luat în calcul numărul şi procentul bolnavilor care se tratează în fiecare judeţ, în regim de spitalizare continuă, defalcat pe numărul de pacienţi care au domiciliul în judeţul respectiv şi pacienţi proveniţi din alte judeţe. De asemenea, s-a ţinut cont de numărul populaţiei din judeţ, dar şi de ponderea de dezvoltare pentru judeţele cu facultate sau universitate de medicină.

“Am gândit un sistem flexibil care să se autoregleze şi să se echilibreze în funcţie de necesităţi. Pentru calcularea numărului de paturi am utilizat reguli identice, ţinând cont de obiceiurile şi drepturile pacienţilor de a alege liber şi neîngrădit medicul sau unitatea în care doreşte să fie tratat”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Un studiu realizat de specialiştii Băncii Mondiale înainte de reducerea numărului de paturi de anul trecut arăta că în judeţul Cluj media paturilor era de peste 10 la mia de locuitori. Astfel, Clujul se situa pe locul doi pe ţară din acest punct de vedere, după Bucureşti, care înregistra peste 11 paturi la 1.000 de locuitori. După diminuarea de anul trecut, din spitalele clujene au fost “tăiate” 454 de paturi, ceea ce înseamnă o reducere de 8,11%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter