Politică

Lucrările la Parcul Central, gata în mai 2012

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/11_ziua/05parc.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Lucrările de reabilitare vor fi executate de ACI Cluj, societatea care se află şi în fruntea consorţiului care construieşte viitorul stadion municipal.</p> <p />

Contractul pentru reabilitarea Parcului Central „Simion Bărnuţiu” şi a clădirii Cazino a fost semnat ieri de către primarul Sorin Apostu şi de către directorul general al ACI Cluj, Dorin Aşchilean. Proiectul este finanţat din fonduri europene, valoarea lucrărilor fiind de 17,04 milioane de lei.

 


De asemenea, tot ieri, a fost semnat şi contractul pentru managementul de proiect, necesar pentru implementarea proiectelor cu finanţare europeană. „Acesta este o investiţie foarte importantă pentru noi şi dorim ca lucrările să înceapă cât mai repede, să nu mai pierdem din timp. Proiectul înseamnă practic reamenajarea şi regândirea Parcului Central, inclusiv a clădirii fostului Cazino”, a declarat primarul Sorin Apostu cu ocazia semnării contractului. Acesta a precizat că a fost fixată data de 15 mai 2012 ca termen pentru finalizarea lucrărilor. În 24 de ore de la semnarea contractului se va trece la predarea amplasamentului către ACI şi va fi dat ordinul de începere a lucrărilor.

 


Parcul nu se închide publicului

 


„Am convenit cu executantul ca lucrările să se desfăşoare în aşa fel încât accesul în parc să nu fie niciodată restricţionat în totalitate, ci doar în zonele unde se execută lucrări efectiv. Se va începe cu clădirea Cazino, care va fi împrejmuită pe tot parcursul lucrărilor. În rest, vrem ca nunţile să se desfăşoare în continuare în parc, iar zonele de agrement să fie accesibile publicului”, a precizat primarul. Edilul a subliniat că proiectul are două mari componente, cea legată de parc şi respectiv de clădirea Cazino. Lucrările ce se vor desfăşura în parc vor presupune în principal refacerea aleilor pietonale şi a zonelor de acces. Astfel, vor fi reabilitate alei pietonale în suprafaţă de 27.705 mp - unele vor fi din agregate compacte - nisip, pietriş, piatră spartă, altele vor fi pavate cu piatră cubică sau cu piatră naturală -  şi vor fi amenajate 18 zone, din care 13 adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi. Lucrările mai cuprind amenajarea a 87.915 mp de spaţiu verde şi plantarea de gard viu în vederea delimitării parcului - monument istoric de zonele rutiere aflate în imediata apropiere.

 


Iluminat public mai eficient

 


Sub aspect arhitectural şi estetic, se vor monta în parc 232 de bănci, 7 cişmele de apă potabilă, 176 de coşuri de gunoi, 5 indicatoare şi panouri de afişaj şi 45 stâlpi de limitare acces auto. Vor fi amenajate şi 31 de podeţe, iar rigolele de scurgere vor fi reabilitate. Montarea mobilierului urban va începe însă doar cu o lună înainte de finalizarea lucrărilor. Un alt aspect important va fi reabilitarea şi extinderea sistemului de iluminat public. Se are în vedere eficienţa energetică prin implementarea unui sistem de telegestiune pentru iluminatul public al aleilor, care presupune un consum redus de energie. Clădirea Cazino va deveni centru expoziţional, dar aici se vor oficia şi căsătoriile.

 

Clădirea Cazino, transformată în pavilion expoziţional

 

„După modernizarea, clădirea fostului Cazino va fi transformată într-un pavilion expoziţional. Va exista un spaţiu pentru evenimente de 600 de metri pătraţi, 12 spaţii cu 150 de scaune şi 22 de anexe în suprafaţă de 250 de metri pătraţi. De asemenea, vor fi regândite toate instalaţiile clădirii şi vor exista două amenajări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi”, a arătat primarul municipiului Cluj-Napoca. Faţada exterioară şi elementele decorative specifice vor fi refăcute într-o formă apropiată de cea originală. De asemenea, va fi amenajat un sistem de iluminat arhitectural care să pună în evidenţă clădirea Cazino.

 

Dispare o bretea de circulaţie

 

Primarul Sorin Apostu a menţionat că parcul va fi refăcut după modelul anilor 1930, ceea ce înseamnă că va fi desfiinţată breteaua de circulaţie ce permite accesul la dreapta dinspre strada George Coşbuc spre Splaiul Independenţei. „Acea bretea a fost tăiată din parc şi acum dorim să recuperăm acea suprafaţă. Vom alipi parcului inclusiv rondul”, a dezvăluit primarul. În acest fel, la finalul lucrărilor, suprafaţa de spaţiu verde a parcului va creşte cu 15.000 de metri pătraţi. Pe parcursul lucrărilor nu vor fi tăiaţi copaci, ci eventual aceştia vor fi doar toaletaţi. Lacul, foişorul şi zona de fitness nu vor intra în proiectul de restaurare a Parcului Central. Vă reamintim că licitaţia pentru reabilitarea parcului şi a clădirii Cazino a avut loc în luna decembrie a anului trecut. Procedura a fost contestată de către asocierea dintre Electrogrup-Kiat Grup, însă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat dreptate Primăriei. În ceea ce priveşte contractul pentru managementul de proiect, acesta a fost semnat cu asocierea Inocsa Ingeneria - PM&Pertmaster.

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter