Politică

U şi CFR nu primesc bani de la Consiliul Local. Deocamdată.

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/13_ziua/05-sedinta-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După o oră de discuţii, consilierii locali au decis amânarea majorării capitalului social cu câte 1 milion de lei către cluburile de fotbal CFR şi Universitatea.</p>

 

Consilierii locali au renunţat la finanţarea celor două cluburi de fotbal clujene prin metoda majorării de capital deoarece legislaţia actuală nu permite ca administraţiile locale să facă parte din acţionariatul mai multor cluburi cu activitate pe aceeaşi ramură sportivă.


 

Mai mult, legea actuală interzice primăriilor să finanţeze prin alocări directe cluburi sportive organizate ca societăţi comerciale, deşi administraţiile locale sunt obligate să finanţeze structurile sportive.


 

Vor să schimbe legislaţia


 

Primarul Sorin Apostu a explicat că există o contradicţie în legislaţia actuală, motiv pentru care oficialii municipalităţii clujene au trimis deja la Bucureşti, la Agenţia Naţională pentru Tineret şi Sport, o propunere privind modificarea acesteia. „Deşi legislaţia nu permite finanţarea cluburilor societăţi comerciale, în multe oraşe ale ţării consiliile locale au aprobat deja finanţări pentru cluburile de fotbal prin alocări de sume. O altă prevedere legislativă spune că o entitate administrativă locală poate fi acţionar la un singur club sportiv de pe acceaşi ramură. Noi suntem acţionari atât la Universitatea, cu un procent de aproximativ 10,8%, cât şi la clubul CFR, cu un procent mai mic, de sub 1%. Împreună cu dumneavoastră nu ne-am considerat acţionari la ambele cluburi datorită numărului de acţiuni”, le-a explicat primarul Sorin Apostu consilierilor locali, solicitându-le să decidă dacă votează proiectul ori dacă acesta trebuie amânat.


 

Cătăniciu reclamă ilegalitatea


 

Consilierul PNL Steluţa Cătăniciu s-a arătat însă indignată de faptul că primarul a introdus pe ordinea de zi un proiect care nu respectă prevederile legale. Repetatele intervenţii ale lui Cătăniciu legate de ilegalitatea proiectului de hotărâre l-au enervat pe primar. „Aceasta este o situaţie foarte grea pentru fiecare dintre noi. Eu nu v-am impus nimic, ci am venit cu acest proiect şi v-am cerut să decidem împreună ce ar trebui să facem. Observ, doamna Cătăniciu, că dumneavoastră sunteţi deja în campanie electorală, deşi aţi afirmat că nu doriţi să candidaţi pentru postul de primar. De ce nu veniţi cu soluţii în loc de critici? Care ar fi soluţia dumneavoastră pentru această situaţie?”, a întrebat Apostu. Cătăniciu a refuzat însă să propună o soluţie, insistând pe ilegalitatea proiectului. În cele din urmă, consilierii au decis în unanimitate amânarea proiectului până la obţinerea unor clarificări de la Bucureşti.

 

Explicaţii pentru baza sportivă Detunata

 

Un alt proiect care a stârnit indignarea consilierilor din opoziţie a fost cel legat de asocierea Primăriei cu fundaţia „Primăvara clujană” a clubului de fotbal Universitatea Cluj, care se ocupă de pregătirea juniorilor şi de descoperirea tinerelor talente. În baza asocierii, fundaţia a primit un teren de sport în suprafaţă de 8.400 de metri pătraţi, situat în zona parcului Detunata din cartierul Gheorgheni. Claudia Anastase (PSD) şi Steluţa Cătăniciu (PNL) au reclamat lipsa interesului public în asocierea Primăriei cu fundaţia clubului „U”, arătându-şi indignarea şi vizavi de perioada prea îndelungată, de 40 de ani, a asocierii. „Dăm un teren de 8.400 de metri pătraţi către o fundaţie fără să ştim sigur ce o să facă cu el”, s-a arătat indignată Cătăniciu. Primarul Sorin Apostu a explicat că terenul va fi folosit de toţi copiii care vor să practice fotbalul prin fundaţia „Primăvara clujană”. „Nu mă pricep la fotbal, dar mă mândresc mai mult cu juniorii crescuţi şi formaţi la nivel local decât cu jucătorii aduşi la echipele din oraş prin transfer”, a subliniat Apostu.

Deşi s-a solicitat diminuarea perioadei de asociere la cinci ani, în urma votului, nu a fost acceptată propunerea. În schimb, s-a votat accesul liber al copiilor pe teren în fiecare zi, în afara orelor de antrenament.

Chiriaşii din locuinţele sociale riscă evacuarea

 

Consiliul Local a adoptat ieri şi hotărârea prin care chiriaşii locuinţelor sociale pot fi evacuaţi dacă nu respectă condiţiile contractuale sau dacă nu îşi plătesc întreţinerea sau chiria trei luni la rând. Unii consilieri locali au cerut ca înainte de a se lua măsura dură a evacuării să se realizeze o anchetă socială în rândul restanţierilor, însă viceprimarul Laszlo Attila a explicat că Primăria clujeană percepe chirii foarte mici şi, de cele mai multe ori, chiriaşii nu le achită din rea-voinţă. „Pentru o garsonieră percepem o chirie lunară de 34 de lei, iar pentru un apartament cu 2 camere de 54 de lei. Sunt nişte sume foarte mici pe care oamenii trebuie să le plătească lunar. Cu toate acestea, sunt chiriaşi care au restanţe şi de câteva sute de lei, ceea ce înseamnă că nu au mai plătit nimic de luni de zile”, a afirmat Laszlo Attila.

 

Licitaţie pentru spaţiile verzi

 

După ce, în şedinţa de luna trecută, consilierii au respins proiectul de hotărâre privind prelungirea cu 2,5 ani a contractului cu Rosal Grup şi Rasimo Impex pentru întreţinerea spaţiilor verzi, a luciurilor de apă, a cimitirelor şi a zonelor de agrement din oraş, primarul Sorin Apostu a venit acum cu o hotărâre privind organizarea unei licitaţii pentru serviciile enumerate mai sus. Hotărârea a fost aprobată de forul local, după ce primarul a menţionat că licitaţia va fi demarată în cel mai scurt timp.

Tot în şedinţa de ieri s-au mai aprobat proiectele privind alocarea sumei de 1,52 de milioane către culte, a sumei de 2,4 milioane de lei către cluburile sportive şi lista solicitanţilor care au acces la locuinţele ANL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter