Politică

Schimbări pe Aeroportul Cluj

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/15_ziua/03 pasageri aeroport calatori rp 08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Aeroportul Internaţional Cluj oferă din această lună noi zboruri, dar pierde totodată câteva, odată cu decizia Wizz Air de a reloca o parte din activitate.</p>

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a anunţat că, începând din aprilie, oferă pasagerilor săi posibilitatea de a zbura spre noi destinaţii interne şi internaţionale.

Astfel, începând de astăzi vor fi reluate cursele charter spre Tunisia. „Reluarea zborurilor este o reuşită comună a Aeroportului, a companiei Seven Air şi a tour-operatorilor care, prin eforturi deosebite, având în vedere situaţia geopolitcă anterioară din nordul Africii, asigură această destinaţie turistică”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj, insituţia în subordinea căreia se află aeroportul clujean. Tot din acest sezon estival vor fi operate câte trei zboruri noi săptămânale pe destinaţiile Cluj-Napoca – Constanţa şi retur, precum şi Constanţa - Cluj-Napoca – Luton, de către compania aeriană Medalion Air.


Curse estivale spre destinaţii tradiţionale

„Avem de-a face cu destinaţii noi, dar şi reluarea curselor estivale spre destinaţii turistice tradiţionale, cum sunt cele spre Tunisia. Acest fapt vine ca o recunoaştere şi o completare a investiţiilor realizate de administraţia judeţeană în dezvoltarea Aeroportului, care în acest moment are o creştere constantă din punctul de vedere al tuturor indicatorilor”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a anunţat la începutul acestui luni că, în contextul creşterii traficului, în perioada de vară vor fi introduse curse noi, înregistrându-se creşteri atât în ceea ce priveşte numărul destinaţiilor, cât şi frecvenţa zborurilor. Astfel, din 27 martie au fost introduse curse suplimentare spre Munchen, destinaţie spre care în prezent sunt 14 zboruri săptămânale de pe aeroportul clujean. În plus, în perioada estivală va fi introdusă o nouă destinaţie, spre Larnaca (Cipru), iar din această lună vor fi reluate zborurile spre Palma de Mallorca (Spania). De asemenea, va fi introdusă o cursă suplimentară spre Alicante.


Wizz reduce flota de la Cluj

Pe de altă parte, compania aeriană Wizz Air a anunţat ieri că îşi reduce capacitatea de transport de pe Aeroportul Internaţional Cluj cu 26%, operaţiunile respective urmând să fie mutate pe Aeroportul Târgu Mureş. Vicepreşedintele Wizz Air, John Stephenson, a precizat că această decizie a fost luată „în urma divergenţelor cu managementul Aeroportului Cluj-Napoca, care a deschis discuţia referitoare la contractul existent şi a anunţat introducerea unor noi taxe de aeroport”. Astfel, conform deciziei companiei aeriene, unul din cele trei avioane care compun flota de la Cluj va fi mutat la Mureş. Conducerea Wizz Air anunţă că, în acest fel, destinaţiile Weeze-Dusseldorf, Roma Fumicino şi Dortmund nu vor mai fi disponibile din Cluj.


Tentativă de şantaj?

În replică, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat că din punctul său de vedere intenţia companiei Wizz Air de a-şi muta o parte din cursele de pe aeroportul clujean pe cel din Târgu Mureş nu este justificată.


„Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca trebuie să aplice preţuri nediscriminatorii faţă de toate companiile aeriene. Considerăm că Wizz Air nu are dreptate în argumentele pe care le-a prezentat şi în continuare aeroportul va trebui să acţioneze astfel încât să-şi poată acoperi costurile şi să-şi deservească cât mai bine pasagerii. Depinde de ei ce vor face”, a precizat Ciceo. El a adăugat că Wizz Air a procedat într-un mod similar şi la Timişoara. “După cum se ştie, au ţinut o conferinţă de presă şi la Aeroportul Arad, că mută toate zborurile de la Timişoara pe Arad şi n-au mai mutat niciodată. Această conferinţă de presă a fost exact în perioada în care negociau cu Aeroportul Timişoara”, a declarat David Ciceo.

Mai mulţi pasageri în 2011


Numărul de pasageri de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, în primul trimtestru din 2011 au fost înregistraţi 223.373 de pasageri, faţă de 216.529 pasageri în primele trei luni din 2010. Vă reamintim că anul trecut aeroportul clujean a înregistrat, pentru prima dată, peste un milion de pasageri şi o creştere cu 23% a numărului de pasageri faţă de anul anterior.

Solicitări şi răspunsuri de informaţii de interes public, conform legii 544/2001, adresate Consiliului Judeţean Mureş, Asociaţiei Judeţene de Turism Mureş, Camerei de Conturi Mureş şi Curţii de Conturi a României.

Solicitarea 216

Solicitarea 217

Solicitarea 220

Solicitarea 299

Solicitarea 402

Solicitarea 403

Solicitarea 404

Solicitarea 406

Solicitarea 407

Solicitarea 409

Solicitarea 411

Solicitarea 412

Solicitarea 417

Solicitarea 418

Solicitarea 419

Ultimele Stiri
abonare newsletter