Politică

Guvernul îşi angajează răspunderea pentru a şaptea oară

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/18_ziua/emil boc.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Guvernul îşi angajează răspunderea astăzi, în faţa Parlamentului, pentru legea de uniformizare a salariilor din învăţământ şi pentru Codul de dialog social.</p> <p> </p>

 

Executivul se va reuni în această dimineaţă pentru a se pronunţa asupra eventualelor amendamente transmise de parlamentari la cele două proiecte de lege, urmând ca de la ora 16,00, premierul Emil Boc să se prezinte în faţa Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea răspunderii pe actele normative.


 

În urmă cu două săptămâni, coaliţia de guvernământ a mandatat Guvernul Boc să îşi angajeze răspunderea pe proiectul legii privind uniformizarea salariilor profesorilor. Opoziţia s-a declarat încă de la început împotriva acestei proceduri, reprezentanţii acesteia precizând că nu vor depune o moţiune de cenzură şi că nu vor participa la nicio procedură referitoare la angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind uniformizarea salariilor din Educaţie. Mai mult, social-democraţii şi liberalii au precizat că, la momentul adoptării şi promulgării legii, vor depune plângere penală.



Noi modificări

 


Viitorul Cod de dialog social, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementările privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de muncă, organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, potrivit Agerpres. Potrivit noilor prevederi, se desfiinţează contractul colectiv de muncă la nivel naţional şi se semnează contracte colective sectoriale doar la nivel de ramură. De asemenea, sindicatele urmează să devină reprezentative doar dacă au înscrişi ca membri cel puţin 50% plus unu din totalul angajaţilor unităţii respective. În legislaţia actuală, sindicatele pot negocia în mod automat contractul colectiv de muncă pe unitate dacă au în componenţă cel puţin o treime din numărul salariaţilor. Celălalt proiect de lege care urmează să fie adoptat prin angajarea răspunderii Executivului, privind salarizarea cadrelor didactice, urmăreşte să stopeze în anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din învăţământul preuniversitar. Măsura este luată de Guvern pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%, mai arată Agerpres.

Guvernul a argumentat decizia de uniformizare a salariilor din învăţământ prin faptul că va fi obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Emil Boc, a adăugat că 95% dintre cadrele didactice nu vor fi afectate de noua lege, întrucât acestea nu câştigaseră în instanţă drepturile pe care le blochează actul normativ pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea.


Ultimele Stiri
abonare newsletter