Politică

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost finalizat

<p>Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Covasna, că proiectul de revizuire a Constituţiei a fost finalizat şi că după Paşti acesta ar putea fi trimis Parlamentului.</p> <p />

Şeful statului şi-a exprimat, totdată speranţa că odată cu alegerile locale din iunie 2012 va avea loc şi referendumul privind aprobarea noii Constituţii, potrivit Mediafax.

„Echipa care a lucrat a făcut câţiva paşi înainte. Dincolo de a reflecta la rezultatul referendumului, în articole din Constituţie au fost introduse şi modificări care vizează punerea în aplicare sau clarificarea unor prevederi constituţionale, care au fost deja explicate prin decizii ale Curţii Constituţionale, ca să nu mai fie ambiguitate la unele dintre articole”, a declarat şeful statului, potrivit Mediafax. Traian Băsescu s-a aflat la Covasna pentru “a înţelege foarte bine, într-un loc liniştit, toate modificările aduse Constituţiei”, astfel încât după sărbători proiectul să poată fi trimis Parlamentului.


„De vineri până duminică am căutat un loc liniştit în care să pot să stau să înţeleg foarte bine toate modificările făcute, în aşa fel încât după sărbători să putem trimite proiectul de Constituţie în procedură legală catre Parlament, adică un aviz al Consiliului Legislativ, un aviz al Curţii Constituţionale şi transmiterea către Parlament”, a precizat şeful statului.

 


Băsescu vrea regiuni în Constituţie

 


Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că va introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie, iar dacă acestea vor fi acceptate de Parlament va fi “foarte bine”. Băsescu a subliniat însă că organizarea regiunilor nu trebuie să se bazeze pe criterii etnice, ci pe criterii sociale şi economice. “De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor cu aparatul de stat, fie că este vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importantă”, a spus şeful statului.

De asemenea, Băsescu a precizat că “ar putea fi simplificată (birocraţia - n.r.) eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni, dar nu pe criterii etnice, repet, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrele sociale şi economice ale regiunii”.


Vă reamintim că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la începutul anului că priorităţile Uniunii pentru 2011-2012 sunt cele două proiecte privind legea minorităţilor naţionale şi legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter