Politică

Emil Boc explică: de ce e necesară reorganizarea ţării?

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/09_ziua/emil boc prim.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Legea de organizare a teritoriului nu a mai fost schimbată de pe vremea comunismului.

Reorganizarea administrativ-teritorială a României este absolut necesară, consideră premierul Emil Boc, dar detaliile vor fi discutate mai întâi în interiorul coaliţiei de guvernământ.

 


„Reorganizarea administrativ-teritorială a României este un lucru absolut necesar, dacă vrem să fim corecţi cu România şi cu românii. Este necesară pentru a aduce bani europeni, pentru a elimina birocraţia, pentru a aduce mai multe prerogative la primării în vederea emiterii de autorizaţii şi avize, pentru a diminua costurile cu administraţia statutului şi, nu în ultimul rând, pentru a avea o lege adaptată României de după anul 1989. Legea de organizare a teritoriului este din 1968, este printre ultimele legi comuniste pe care le avem în vigoare şi care nu mai ţine cont de particularităţile pe care ţara noastră le are acum, ca ţară membră a Uniunii Europene. Nu facem asta, nu mai avem bani europeni după 2013”, a explicat Emil Boc. Totuşi, el nu a dorit să dea acum detalii despre viitoarea formă de organizare teritorială a României.

 


Şi Năstase a vrut să reorganizeze ţara

 


„V-aş ruga să-mi permiteţi ca toate celelalte nuanţe legate de structura şi configuraţia viitoare a judeţelor să fie întâi discutate la nivel politic în coaliţie, după care să fie discutate public”, a fost rugămintea premierului. Şeful Executivului a ţinut să arate şi faptul că iniţiative privind reorganizarea ţării au existat încă de pe vremea guvernării Năstase, însă acestea nu au fost duse până la capăt. „Dacă vă uitaţi în urmă, au mai existat discuţii pe această temă. Am găsit şi la Guvern un grup de la lucru a lui Adrian Năstase şi Ioan Rus din 2003, care a pornit la discuţia despre regionalizare. Sunt formule de lucru care se tot analizează din 2003, dar nimeni nu are curajul să pună degetul pe rană. Nu e vorba despre o ambiţie a mea sau a cuiva, ci este un lucru care este necesar ţării. Năstase, Rus şi Cozmâncă aveau proiectul acesta de reorganizare a ţării. Probabil că atunci le-a fost frică să abordeze subiectul”, a menţionat Boc.

 


Dacă nu ne reorganizăm,
pierdem bani


El a mai afirmat că, în final, cetăţeanul va beneficia de avantajele reorganizării ţării. „Dacă nu există o coerenţă a politicii regionale pe mai multe judeţe, pierdem şi noi bani şi nici nu aducem alţi bani din afară. Prin urmare, eu sunt un susţinător categoric şi fără rezerve a reorganizării teritoriale din perspectiva eficienţei pentru România şi pentru cetăţean. Va trebui ca acest lucru să poată fi clădit politic printr-o discuţie la nivelul Coaliţiei şi a întregii clase politice”, a încheiat Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter