Sport

Wimbledon – o afacere est-europeană

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/05_ziua/09 djokovic.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După ce cehoaica Petra Kvitova a câştigat turneul feminin, duminică un alt est-european, sârbul Novak Djokovic, a câştigat competiţia masculină.

Novak Djokovici a câştigat pentru prima oară în carieră turneul de la Wimbledon, după ce l-a învins pe Rafael Nadal, câştigătorul din 2010.

Sârbul s-a impus cu 3-1, pe seturi 6-4, 6-1, 1-6, 6-3. Datorită acestei victorii, Djokovic a trecut pe primul loc în clasamentul ATP. Plavul a pus capăt dublei dominări Rafael Nadal - Roger Federer, care a monopolizat numărul 1 mondial de şapte ani şi care a câştigat ultimele opt ediţii la Wimbledon.


„Este foarte greu să-mi descriu emoţiile, este cea mai mare zi a vieţii mele. Este turneul meu preferat, primul pe care l-am urmărit, cel pe care am visat mereu să-l câştig. Contra celui mai bun jucător din lume, care a câştigat aici de două ori şi care m-a învins mereu în marile meciuri, trebuia să fiu la cel mai înalt nivel şi cred că am jucat cea mai bună partidă pe iarbă din carieră“, a declarat Djokovici după victoria asupra lui Nadal.

Djokovici a câştigat al optulea turneu în acest an şi a obţinut al 48-lea succes în 49 de meciuri. Sârbul l-a învins pe spaniol pentru prima oară în şase întâlniri de Grand Slam. El a limitat greşelile directe şi a pus mereu presiune pe Nadal, iar în setul secund a avut o evoluţie remarcabilă şi a pierdut doar un game.


Câştigător la Openul Australiei în 2008 şi 2011, Djokovici s-a impus pentru prima oară la un alt Grand Slam. Este al 26-lea titlu din cariera sa şi primul pe iarbă. În istorie doar Michael Stich, în 1991, şi Andre Agassi, în 1992, au câştigat primul titlu pe iarbă chiar la Wimbledon.

Şarapova, învinsă de Kvitova


Jucătoarea cehă Petra Kvitova, numărul 8 WTA şi cap de serie numărul 8, a câştigat prima finală de Grand Slam din carieră, la Wimbledon, după ce a învins-o, cu scorul de 6-3, 6-4, pe rusoaica Maria Şarapova, locul 6 WTA şi a cincea favorită a competiţiei. Petra Kvitova, în vârstă de numai 21 de ani, s-a impus în faţa rusoaicei după un meci ce a durat o oră şi 25 de minute. Pentru cehoaică a fost prima finală de Grand Slam disputată. Maria Şarapova se afla la a doua finală la Wimbledon, după cea câştigată în 2004. În palmaresul rusoaicei de 24 de ani mai figurează două trofee de Mare Şlem, US Open în 2006 şi Australian Open în 2008, precum şi o finală pierdută la această ultimă competiţie, în 2007.

Ultimele Stiri
abonare newsletter