Actualitate

„Marele jaf comunist”, la Cinema Victoria

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/07/marele-jaf.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Miercuri, Cinema Victoria le propune cinefililor un documentar inedit, care încearcă să facă lumină în cazul neobisnuitului jaf de la Banca Naţională.

Filmul „Marele jaf comunist”, care va rula astăzi, se bazează pe povestea reală ce s-a desfășurat în august 1959, la București, când șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității au furat o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane de lei. Au fost arestați, iar reconstituirea furtului s-a realizat în fața camerelor de filmat. Ulterior, cei șase au fost condamnați la moarte și împușcați.

La mai puțin de un an a apărut pe ecranele cinematografelor comuniste filmul „Reconstituirea”, perceput ca o amenințare la adresa regimului prin variatele întrebări pe care le ridica.

După 40 de ani, Alexandru Solomon revine asupra misteriosului jaf, în căutarea răspunsurilor și semnează scenariul și regia documentarului „Marele jaf comunist”. Lectura este asigurată de Victor Rebengiuc, iar vocile le aparțin actorilor Mihai Călin, Sandu Mihai Gruia, Ozana Oancea și Șerban Celea. Producătorii documentarului sunt Tudor Giurgiu și Serge Lalou, în timp ce scenografia este asigurată de Dana Istrate, imaginea de Constantin Chelba, iar montajul de Sophie Reiter.

Proiecția va avea loc de la ora 20.00, la cinema Victoria.

Prețul unui bilet este de 8 lei (preț întreg), respectiv 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

abonare newsletter