Actualitate

Chiri-arși la buzunar

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/20/01-blocuri anl calea floresti _sc_10.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Locatarii din blocurile ANL de pe Calea Floreşti au declarat război Primăriei pe motivul creșterii chiriei.

Mai mulţi clujeni, chiriaşi în locuinţele ANL de pe Calea Floreşti nr. 58B, sunt hotărâţi să dea Primăria Cluj-Napoca în judecată dacă nu li se va scădea preţul chiriei, majorată de ieri cu 500% şi dacă nu vor putea recupera cheltuielile făcute pentru racordarea la utilităţi.

Majorarea chiriilor s-a făcut pe baza legii care spune că, după expirare, contractele de închiriere ale celor care locuiesc în apartamente ANL se prelungesc în anumite condiţii, printre care recalcularea chiriei care trebuie să acopere anumite cheltuieli.  

Mai multe persoane care locuiesc în blocul ANL de pe Calea Floreşti nr. 58B sunt nemulţumiţi de faptul că începând de ieri le-au fost majorate chiriile cu 500%. De exemplu, dacă o persoană plătea până acum 97 lei, după majorare chiria a ajuns să treacă de 560 lei. Decizia de recalculare a chiriilor a fost luată de Primăria Cluj-Napoca şi votată de consilierii locali în şedinţa de consiliu din 10 aprilie. În Hotărârea de Consiliu Local votată în 10 aprilie se explică de ce a fost necesară o recalculare a chiriilor şi de ce s-a ajuns la majorarea chiriilor. Astfel, prelungirea contractelor de închiriere se face pe o perioadă de un an, dar în anumite condiţii.

„Pentru titularii de contract care au împlinit vârsta de 35 ani în perioada 18 aprilie 2007 – 18 aprilie 2012, chiria se recalculează şi va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe clădiri şi teren, precum şi recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi un profit supus negocierii între părţi”, se specifică în Hotărârea de Consiliu Local.

Cererile chiriaşii

În blocul ANL de pe Calea Floreşti nr. 58B locuiesc 47 de familii, iar chiria a fost majorată pentru 24 de familii, deoarece titularul contractului de închiriere a împlinit 35 de ani în perioada 18 aprilie 2007 – 18 aprilie 2012. Cei care se află în această situaţie cer Primăriei Cluj-Napoca să elimine indcatorii menţionaţi în Hotărârea de Consiliu Local din cauza cărora s-a ajuns la chirii de peste 560 lei.

„Majoritatea locuitorilor sunt bugetari, cu familii numeroase, chiar şi cu opt copii şi nu îşi permit să plătească această chirie. Solicităm Primăriei Cluj-Napoca să renunţe la acei indicatori”, spune Mihaela Turcu, unul dintre locatarii ANL.


Chiriașii, investitori în blocurile ANL

Petru Ilea, un alt locatar afirmă că branşarea la electricitate şi gaz s-a făcut pe banii locatarilor când de fapt Primăria ar fi trebuit să suporte aceste cheltuieli. Oamenii vor să recupereze aceste sume, în caz contrar sunt hotărâţi să acţioneze în instanţă Primăria. De asemenea, ei vor să aibă şi posibilitatea să cumpere locuinţele ANL care le-au fost repartizate. „Dorinţa noastră este să cumpărăm aceste locuinţe şi să recuperăm cheltuielile făcute de noi pentru racordări. Dacă nu vom rezolva aceste probleme pe cale amiabilă, suntem hotărâţi să acţionăm Primăria în instanţă”, precizează Mihaela Turcu.

Interpelare la ministrul Dezvoltării

Locuitorii de pe Calea Floreşti nr. 58B au cerut ajutorul deputatului independent Mircia Giurgiu care le-a promis că luni îi va prezenta situaţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu şi îi va cere să nu mai fie plătite acele cheltuieli prevăzute după reînnoirea contractului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter