Actualitate

Scrisori către premier pentru deschiderea urgentă a minelor din Roşia Montană

<p />Comunitatea locală şi sindicatul minerilor din Roşia Montană au trimis primului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu două scrisori deschise prin care îi cer urgentarea acordării avizelor pentru deschiderea cât mai rapidă a minelor din localitate.

Locuitorii din Roşia Montană speră că în scurt timp va demara un proiect minier modern şi responsabil în zonă, ceea ce va readuce speranţa unui trai mai bun în comunitate. Oamenii au trimis o scrisoare deschisă primului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu prin care solicită urgentarea demersurilor pentru redeschiderea minelor.

„Suntem obligați de situația în care suntem să repetăm de fiecare dată: timp de 2000 de ani, minele au fost singura sursă de supravieţuire şi bunăstare pentru Munţii Apuseni! Existenţa miilor de oameni şi a familiilor lor au depins numai de cele patru mine de la Roşia Montană, Roşia Poieni, Baia de Arieş şi Zlatna. De când s-au închis minele, zona moare în picioare. Rata şomajului depăşeşte 80%, tinerii din zonă au plecat la muncă în străinătate, cei rămaşi trăiesc din mila statului. Ne vrem copiii înapoi acasă“, se arată în scrisoare.

Locuitorii din Roşia Montană spun că au nevoie de o decizie clară şi cât mai urgentă. „Avem nevoie de minerit, de locuri de muncă. Demaraţi investiţia în minerit de la Roşia Montană, pentru că doar astfel veţi arăta lumii întregi că vă pasă de soarta oamenilor şi a ţării“, se menţionează în scrisoarea deschisă.

Nu doar comunitatea locală din Roşia Montană a cerut primului-ministru urgentarea deschiderii minelor, ci şi sindicatul minerilor.

„Vă susținem în hotărârea dumneavoastră de a urgenta decizia în privința proiectului minier și vă cerem, cu tot respectul, să grabiți demersurile pentru eliberarea avizului de mediu și a altor avize necesare redeschiderii minei, pentru că după atâția ani de așteptare și nesiguranță avem dreptul la o viață mai bună. E timpul să știm cum va arăta viitorul nostru“, declară, prin intermediul scrisorii deschise,  Cristian Albu, președintele Sindicatului „Viitorul Mineritului“ din Roșia Montană.

Sindicaliştii afirmă că minerii din Apuseni îşi doresc locuri de muncă, răspunsuri după atâția ani de așteptare, ape curate în locul apelor roșii de astăzi și localități pline de viață și de speranță. Oamenii sunt convinşi că investitorul din Roşia Montană „a făcut și face multe lucruri bune, deși până la ora actuală a primit din partea autorităților mai mult vorbe și prea puține avize“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter