Actualitate

Condamnatul Năstase NU este deținut

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/26/07-nastase.jpg" border="0" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />Pentru că mandatul de arestare emis pe numele fostului premier nu a fost pus în aplicare până la capăt, Adrian Năstase nu are statutul de deținut.</p>

Prins cu neadevărul la gură, ministrul de Interne Ioan Rus a dat-o la întors: Adrian Năstase nu este deținut, motiv pentru care i-a retras agenții de poliție de la ușa salonului.

Ministrul de Interne a declarat, la Realitatea TV, că a solicitat Tribunalului să precizeze care este situaţia lui Adrian Năstase, răspunsul primit fiind că procedurile privind arestul nu au fost încheiate, astfel că fostul premier nu are calitatea de deţinut. Rus a spus că, iniţial, a considerat că Adrian Năstase, aflat în spital, este deţinut. „Am spus şi eu că totul poate fi asimilat cu faptul că s-au încheiat procedurile şi Năstase e în detenţie. A doua zi, pentru a nu greşi decât cu vorba, nu şi cu fapta, ne-am adresat Tribunalului. Ei ne-au răspuns operativ că, dat fiind faptul că nu s-au finalizat procedurile, el nu e încă în detenţie. Am retras apoi paza de la spital”, a explicat șeful Internelor.

Un ocol prea lung pe la spital

„E ca şi când Poliţia n-ar fi ieşit din casă, să mergem să-l predăm în arest. E o voltă pe la spital. Când clinica ne va spune că starea îi permite, o să fie transportat. Se materializează partea din mandat neexecutată – transportul fie la spitalul penitenciar, sau la penitenciar”, a explicat ministrul de Interne.


Explicație șchioapă

„Noi am primit spre executare un mandat în legătură cu Năstase. Am discutat cu comanda Poliției Române despre cum se procedează (...) În situaţia în care ai date certe că persoana condamnată e la domiciliu şi nu deschide Poliţiei, eşti obligat să faci tot ce e necesar să duci la îndeplinire acel mandat. Mandatul trebuia pus în practică până la finele zilei (de miercuri, 20 iunie – n.r.)”, a declarat Rus, la Realitatea TV.
Brusc, însă, graba a dispărut odată cu tentativa de sinucidere a fostului premier, iar în lipsa presiunilor mass-media ministrul de Interne nu pare dornic să îl vadă pe prietenul și colegul său de partid într-o celulă, fie ea și la Spitalul Penitenciar Rahova.

Legea nu-i de partea lui Rus

Legile în vigoare stabilesc însă mult mai clar situația juridică a lui Adrian Năstase: condamnatul are calitatea de deținut, se află arestat sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis de Tribunalul București, chiar dacă nu a fost încă introdus efectiv în penitenciar. Iată câteva extrase relevante din Codul de Procedură Penală:
- Art. 420. – (1) Pedeapsa închisorii şi pedeapsa detenţiunii pe viaţa se pun în executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecătorul delegat al instanţei de executare în ziua rămânerii definitive a hotărârii la instanţa de fond sau, după caz, în ziua primirii extrasului prevăzut în art. 418 alin. 3, (adică de la instanța superioară în fața căreia hotărârea a rămas definitivă – n.n.)

- (2) În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, odată cu emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii sau a pedepsei detenţiunii pe viaţă, judecătorul delegat emite şi un ordin prin care interzice condamnatului să părăsească ţara.

- Art. 421. – (1) Pentru aducerea la îndeplinire a mandatului de executare, se trimit două exemplare, dupa caz, organului de poliţie, când condamnatul este liber.

- (3) În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, organele de executare prevăzute în alin. 1 şi 2 au obligaţia de a lua măsurile prevăzute de lege în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a părăsirii ţării, în ziua primirii acestora.
- Art. 422. – (1) Pe baza mandatului de executare organul de poliţie procedează la arestarea condamnatului. Celui arestat i se înmânează un exemplar al mandatului şi este dus la locul de deţinere cel mai apropiat, unde organul de poliţie predă celălalt exemplar al mandatului de executare.
- (11) În vederea punerii în executare a mandatului emis în executarea unei hotărâri definitive de condamnare, organul de poliţie poate pătrunde în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia, precum şi în sediul unei persoane juridice fără învoirea reprezentantului legal al acesteia.

- (7) Comandantul locului de deţinere consemnează într-un proces-verbal data de la care condamnatul a început executarea pedepsei (această dată este data privării efective de libertate a condamnatului, adică din momentul arestării de către organele de politie – n.n.).
Sursa extraselor: Blogul europarlamentarului Monica Macovei (www.Monica-macovei.ro), care, într-o postare sub titlul „Aplicați legea”, scrie: „Solicit autorităților statului român să pună capăt acestei stări de confuzie, de un ridicol desăvârșit, menținută și întreținută cu bună știință, în legatură cu situația juridică a condamnatului Năstase Adrian, și să aplice legea.” Notele explicative îi aparțin Monicăi Macovei.


Năstase rămâne la Floreasca. IGPR şi IML pot decide un eventual transfer.

Adrian Năstase rămâne internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, comisia de evaluare stabilind că un eventual transfer al acestuia poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către IGPR şi IML, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al unităţii, Bogdan Opriţa, citat de Mediafax.
Medicul Bogdan Opriţa a precizat că Adrian Năstase rămâne în Spitalul Floreasca şi, după ce comisia medico-legală va da verdictul, unitatea sanitară se va supune acestuia.
„Comisia de la spital a stabilit că un eventual transfer al pacientului poate fi stabilit doar în urma evaluării medico-legale. În acest sens, am înaintat adrese Poliţiei Române şi Institutului Naţional de Medicină Legală”, a spus Bogdan Opriţa.
Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei.
Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.
Din comisia de la Spitalul Floreasca au făcut parte medicii care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr, dar şi un legist, potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare.
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul Calităţii”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.

Monica Macovei: Am dubii că diagnosticul lui Năstase e corect

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat sâmbătă că are dubii că diagnosticul pus social-democratului Adrian Năstase de către dr. Şerban Brădişteanu ar fi unul corect.
„(...) Faptul că diagnosticul îl pune doctorul Brădişteanu, care a fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie, nu-mi dă o stare de linişte cu privire la faptul că diagnosticul este unul corect”, a afirmat europarlamentarul PDL. Ea a precizat că Adrian Năstase este tratat preferenţial şi a spus că fiecare zi de spitalizare îi scade din pedeapsa stabilită de justiţie.
Monica Macovei a mai spus că nu înţelege de ce Adrian Năstase nu este transportat pentru a fi tratat la Spitalul Penitenciar Rahova. (Agerpres)

Ultimele Stiri
abonare newsletter