Actualitate

Ce probleme îi duc pe clujeni la psiholog

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/consultatii.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Anxietatea şi depresia sunt problemele cele mai frecvente care îi determină pe clujeni să treacă pragul unui cabinet psihologic. </strong>

O parte din cei care suferă de anxietate nu ştiu ce problemă au de fapt şi din cauza manifestărilor fizice, precum palpitaţiile ajung să îşi caute leac la cardiolog.
În ultimii ani, clujenii au început să privească cu alţi ochi terapia cu un psiholog şi tot mai multe persoane apelează la serviciilor acestor specialişti. Cele mai frecvente probleme cu care se prezintă clujenii la psiholog sunt anxietatea şi depresia. Psihologii spun că nu există o cauză bine definită care determină apariţia acestor afecţiuni ci sunt provocate de un cumul de factori. „Într-o anumită măsură, pot fi influenţate de factori de mediu, cum ar fi stresul, dar există şi o componentă genetică şi personală”, afirmă psihologul Loredana Vasiloiu.
Specialiştii nu au doar pacienţi adulţi, ci şi copii care se confruntă cu anxietate şi tulburări comportamentale. Psihologul Raluca Anton subliniază că în cazul copiiilor, anxietatea se manifestă prin furie, ticuri şi introvertire, iar când este vorba despre tulburări comportamentale, copiii se manifestă prin refuzul de a face orice li se cere. „În cazul copiiilor este nevoie şi de implicarea părinţilor, care să lucreze cu ei în afara şedinţelor pentru că nu este suficient ce se întâmplă în timpul şedinţei”, spune Raluca Anton.

E nevoie de 10 – 20 de şedinţe pentru rezolvarea problemelor

Psihologii declară că este nevoie de 10 – 15 şedinţe pentru rezolvarea problemelor care ţin de anxietate şi atacuri de panică şi 15 – 20 de şedinţe pentru depresie. În general, o şedinţă are loc săptămânal. „Atacurile de panică se rezolvă repede, în 10-15 şedinţe, dar depinde şi de cât de implicat este pacientul. Întotdeauna sunt şi probleme conexe, atacurile de panică de exemplu fiind declanşate, în unele cazuri, pe fondul problemelor financiare”, explică psihologul Graţiela Neagoe. Ea mai spune că în cazul depresiilor lucrurile sunt mai complicate şi e nevoie de 15-20 de şedinţe, depresia fiind asociată uneori şi cu tulburări de personalitate. „Se lucrează foarte greu cu o persoană cu depresie pentru că, de obicei, nu vrea să facă nimic, stă doar în pat, uneori renunţă şi la igiena personală. Dar, în momentul în care se prezintă la psiholog înseamnă că îşi conştientizează problema şi începe terapia”, mai spune Graţiela Neagoe.

Mulţi nu ştiu că suferă de anxietate


Loredana Vasiloiu menţionează că este îngrijorător faptul că unele persoane nu ştiu că suferă de anxietate şi, ceea ce este mai grav, nu ştiu nici că există leac pentru problema lor. Anxietatea se manifestă în diferite forme, precum îngrijorarea excesivă, frica fără motiv care se asociază cu manifestări organice precum palpitaţiile şi atacurile de panică. Din cauza acestor manifestări organice, multe persoane ajung să se trateze la cardiolog şi să cheme ambulanţa la fiecare atac de panică.
Psihologii afirmă că în ultimii ani, tot mai multe persoane manifestă o mai mare deschidere pentru consultaţiile la psiholog şi tot mai mulţi sunt conştienţi de afecţiunile cu care se confruntă.

Sursa foto: http://lmccullochpsychology.com/FAQ.html

Ultimele Stiri
abonare newsletter