Actualitate

Sindicatele nu exclud organizarea unor acţiuni de protest în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură

<p>Sindicaliştii nu exclud organizarea unor acţiuni de protest în ziua în care parlamentarii vor dezbate moţiunea de cenzură pe care intenţionează s-o depună Uniunea Social-Liberală ca urmare a angajării răspunderii Guvernului asupra Codului muncii.</p> <p />Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, a declarat luni, la momentul semnării protocolului dintre sindicate, unele confederaţii patronale şi USL, că la întâlnirea celor cinci confederaţii sindicale reprezentative a fost stabilit un plan de acţiuni care se referea la organizarea unor proteste în teritoriu, concomitent cu strângerea de semnături, până în data de 14 martie, pentru organizarea unei greve generale. <br /> <br />El a adăugat că la acea dată nu se discuta despre organizarea unor proteste de amploare, însă nu a exclus o astfel de solicitare 'care să vină cât de curând, având în vedere că acum se ştiu nişte date concrete'.

Marius Petcu şi-a exprimat, totodată, speranţa unei colaborări benefice între confederaţiile sindicale, cele patronale semnatare, dar şi reprezentanţii USL în domeniul legislaţiei muncii.

La rândul său, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a spus că România avea nevoie de modificarea legislaţiei muncii, însă a adus la cunoştinţa celor prezenţi la semnarea protocolului că au existat anumite acţiuni 'ale unui grup de presiune'.

De asemenea, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a calificat drept 'regretabil' că partidele politice din arcul guvernamental abordează un 'sistem uşor despotic'.

El a susţinut că actualul Cod al muncii încalcă o serie de directive europene şi de convenţii europene, ceea ce duce la 'dereglementarea pieţei muncii, la conflicte sociale suplimentare şi asuprirea salariaţilor din România'.

Totodată, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la momentul semnării protocolului că, deşi formaţiunile care compun USL se află în opoziţie, se dovedesc a fi 'cu adevărat utile şi reprezentative ca forţe politice'.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că USL depune la Parlament proiectul de modificare a Codului muncii, cel actual, aşa cum a fost întocmit, în special, de reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, el fiind deja semnat de copreşedinţii USL.

Ponta i-a asigurat pe cei prezenţi că USL, atunci când va fi la guvernare, va pune în aplicare tot ceea ce a semnat cu sindicatele şi patronatele.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a evidenţiat faptul că, pentru prima dată la o astfel de întâlnire, atât patronatele, cât şi sindicatele au avut puncte de vedere care s-au completat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter