Actualitate

Noam Zur dirijează vineri la Filarmonică

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/10_ziua/noam-zur.jpg" border="0" alt="noam zur" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mâine, de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor va avea loc un concert al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului israelian Noam Zur.</p>

Din programul concertului fac parte opere de Haydn, Schumann şi Wagner.

Orchestra Filarmonicii de stat „Transilvania” se află pentru a doua oară în această lună sub bagheta dirijorului Noam Zur. Solista concertului de vineri este soprana Kele Brigitta, iar programul cuprinde Simfonia nr. 22 în Mi bemol major, Filosoful de J.Haydn, Simfonia nr. 4 în re minor op.120 de R. Schumann şi piesa lui R. Wagner – Wesendonck lieder.


Dirijorul Noam Zur s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori ai Israelului. A studiat la Academia de Muzică din Tel Aviv iar din 2003 participă la forumul de dirijat organizat de Deutscher Musikrat din Germania. În 2006, Pierre Boulez l-a ales pe Noam Zur drept asistentul său şi, în egală măsură, consultantul şi dirijorul Festivalului din Lucerna pe perioada 2006-2008. Cu această ocazie, dirijorul israelian a pus în scenă lucrări de Bartók, Ligeti, Kurtág şi Stockhausen, dar şi lucrări special compuse pentru acest festival. Între anii 2005 şi 2007, Noam Zur a fost dirijor permanent şi director muzical la Orchestra Filarmonicii şi Operei din Heidelberg, Germania. În tot acest timp, Noam Zur a dirijat opere ca Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Madama Butterfly, Bărbierul din Sevilla, dar şi premiera europeană a operei Florencia en el Amazonas, de Daniel Catán. Noam Zur a prezentat şi opera Turandot în versiunea lui Alfano la Teatrul Aalto din Essen, unde a fost deasemenea invitat să dirijeze Boema, în producţia realizată de Silviu Purcărete. Noam Zur a urcat pe scena Casei de Cultură şi la începutul lunii, pe 4 martie, când a dirijat concertul susţinut de Corul de femei şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Soprana Kele Brigitta a absolvit Liceul Teoretic Ady Endre din Oradea, după care a urmat studiile de canto la Facultatea de Muzică din Oradea. În anul 2003 a fost admisă la masterat în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din 2004 a fost angajată ca artist liric la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, iar din 2007 a devenit  solista Operei. Soprana a colaborat cu Filarmonica din Budapesta şi Orchestra Simfonică Savaria din Szombathely- Ungaria şi a susţinut diferite concerte şi spectacole de operă şi operetă în Ungaria.


Biletele la concertul de mâine costă 20 de lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii au 50% reducere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter