Actualitate

Femeile sunt cu 18% mai prost plătite

<p>Diferenţa medie de salarizare între bărbaţi şi femei este de 18% în UE, în unele state membre depăşind chiar şi 30%. În acest context, deputaţii Parlamentului European (PE) îndeamnă statele membre să depună eforturi pentru a se ajunge la plata egală.</p>

Pe lângă diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi, o rezoluţie a PE subliniază şi faptul că aproape 85 de milioane de oameni şi 17% din femeile din UE trăiau sub pragul de sărăcie în 2008. Potrivit documentului, planurile de redresare economică ar trebui să promoveze angajarea femeilor şi toate politicile comune UE ar trebui să includă integrarea unei perspective de egalitate de gen între femei şi bărbaţi.

În rezoluţie se mai subliniază că dacă rata de angajare, angajarea cu jumătate de normă şi rata de productivitate a femeilor ar fi aceleaşi cu ale bărbaţilor, PIB-ul ar creşte cu 30%.


În prezent, potrivit deputaţilor PE, doar 3% din marile companii sunt conduse de femei. „Statele membre ar trebui să ia măsuri reale pentru a asigura o reprezentare adecvată în companiile de calibru şi în consiliile de administraţie ale companiilor în general”, spun membrii PE, care oferă ca exemplu Norvegia, Spania şi Franţa.

 


Prea puţine femei în politică


Parlamentul European solicită, de asemenea, stabilirea unor obiective obligatorii pentru asigurarea reprezentării egale a femeilor şi bărbaţilor în politică. „Prea puţine femei în Parlamente, doar 35%. Nu este suficient, chiar dacă acest procentaj este mai mare decât în parlamentele naţionale. Cerem colegilor noştri din parlamentele naţionale să adopte cadrul legislativ necesar pentru a asigura o mai bună reprezentare în PE”, a declarat preşedintele PE, Jerzy Buzek.

Ultimele Stiri
abonare newsletter