Actualitate

Deputatul PDL Petru Călian propune accizarea băuturilor răcoritoare

<p />Deputatul PDL Petru Călian propune accizarea băuturilor răcoritoare, mai ales a celor carbogazoase şi care au conţinut de zahăr sau îndulcitori.

El a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ar fi normal ca aceste produse care sunt dăunătoare sănătăţii să fie accizate, la fel cum sunt accizate băuturile alcoolice sau tutunul.

Deputatul PDL a explicat că asemenea taxe sunt percepute pentru băuturile răcoritoare şi în multe alte ţări europene, iar taxa variază de la câţiva eurocenţi la câţiva euro pe hectolitru.

El a explicat că la consumul actual de băuturi răcoritoare carbogazoase şi cu conţinut de zahăr, la un nivel de 0,85-0,90 de euro accize la un hectolitru de sucuri, statul român ar realiza un venit de circa 1,5 miliarde de euro anual.

Petru Călian a mai spus că în acest fel Produsul Intern Brut ar creşte cu 1,2 la sută, iar banii ar trebui să aibă destinaţii precise: fie pentru sănătate, fie pentru diminuarea cu două procente a TVA.

Deputatul PDL a mai spus că a discutat chestiunea atât cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cât şi cu premierul Emil Boc, precizând că în cazul în care Guvernul nu va face demersuri pentru reglementarea propunerii sale printr-o ordonanţă de urgenţă, atunci va iniţia un proiect legislativ în acest sens.

Ultimele Stiri
abonare newsletter