Actualitate

Cercetările din chimie în lupta cu cancerul

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/14_ziua/cristian-silvestru.jpg" border="0" alt="Cristian Silvestru" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cercetările din chimie în lupta împotriva cancerului au evoluat mult în ultimii ani. S-a descoperit astfel că unele medicamente descoperite în urmă cu câţiva zeci de ani au efecte şi în terapia cancerului.</p>

Profesorul universitar doctor Cristian Silvestru (foto) de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică din Cluj subliniază că în ultimele două decenii, chimia a cunoscut o diversificare deosebită. El precizează că în ştiinţa materialelor sunt, în fiecare zi, rezultate notabile datorate cercetărilor din chimie.

Profesorul clujean mai spune că, în ultimii ani, chimia a mers în trei direcţii cu rezultate deosebite - nanotehnologii, biologie şi mediu, el menţionând că au evoluat şi cercetările din domeniul chimiei în lupta împotriva cancerului. „Paşii făcuţi sunt considerabili. Dar sunt foarte multe tipuri de cancer. Iar un medicament este pentru un anumit tip de cancer. De pildă, în urmă cu 40 de ani, a fost descoperit cisplatinul, care se cunoştea, de fapt, de 150 de ani. Cercetările mai recente au dovedit că cisplatinul are efect în terapia cancerului. Compusul lui de bază, cisdioclorura platina, reuşeşte o vindecare în 80% din cazurile de cancer testicular, ovarian şi mamar. Trebuie spus că şi celule canceroase, ca şi viruşii, se adaptează cu medicamentele. Academicianul Ionel Haiduc sublinia că natura este un chimist formidabil. Când vom şti cel puţin 1% din ce ştia natura, vom fi extraordinari”, a spus profesorul Silvestru, citat de Agerpres. El adaugă că medicamentele vindecă, dar au şi efecte adverse, fiind afectate unele organe. Astfel, Silvestru spune despre medicamente că “vindecă de ceva, dar pot avea şi efecte adverse. Cisplatinul pe care l-am menţionat anterior în tratamentul cancerului are efecte adverse asupra rinichilor. Chimiştii au studiat cum se poate contracara acest efect negativ”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter