Actualitate

Maghiarii sărbătoresc mâine, 15 martie, “Ziua maghiarilor de pretutindeni

<p>Aproximativ 2.000 de maghiari vor fi prezenţi mâine, la manifestările organizate la Cluj. Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo, se numără printre invitaţi.</p>

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat startul Zilei maghiarilor, la Cluj, participând sâmbătă, în comuna Baciu, la un spectacol susţinut de “Filarmonica copiilor” din comuna Vlăhiţa, judeţul Harghita.

Liderul UDMR le-a vorbit maghiarilor despre importanţa “Zilei maghiarilor de pretutindeni” şi a declarat că 15 martie aminteşte, în fiecare an, de libertăţile obţinute în urma Revoluţiei de la 1848, dar şi de cele câştigate după Revoluţia din 1989.


 

Vicepremierul Ungariei, Semjen Szolt, la Cluj



Printre invitaţii de onoare ai maghiarilor de la Cluj se numără vicepremierul Ungariei, Semen Szolt. El va participa, în cursul zilei de astăzi, la recepţia oficială organizată la Consulatul General al Republicii Ungaria. “Şi Preşedintele Parlamentului Ungariei a fost prezent, în cursul zilei de duminică, la Biserica Sfântul Mihail. Putem spune că manifestările au început de sâmbătă în localităţile unde sunt comunităţi de maghiari din judeţul Cluj, la Baciu, la Huedin. În 15 martie vor fi prezenţi, pe lângă invitaţii speciali colegi de-ai noştri parlamentari”, a declarat pentru monitorul preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila. Potrivit liderului organizaţiei judeţene, în 15 martie, la ora 12, maghiarii pot participa la o slujbă care se va ţine la Biserica Sfântul Mihail, urmată la ora 13.30 -13.45 de depunerea de coroane, de pe strada Avram Iancu. “Seara, la ora 19, va fi un spectacol al tinerilor în faţa casei Matei Corvin, ca în fiecare an. Tinerii sunt elevi şi studenţi maghiari”, a adăugat Laszlo.

Vă reamintim că, anul trecut, maghiarii au sărbătorit la Cluj “dezbinaţi”. Liderii UDMR, cei ai PCM şi cei ai Consiliului Naţional Secuiesc au organizat manifestări diferite şi au stat deoparte unii de ceilalţi. “Şi anul acesta vom sărbători separat, dar încercăm să evităm prezenţa membrilor care ne-au făcut zile negre anul trecut…”, a mai spus Laszlo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter