Economie

Centrală de cogenerare de înaltă eficiență unicat, la Gherla

<p /><strong>Sortilemn SA anunță punerea în funcțiune a Centralei de cogenerare de înaltă eficiență pe biomasă și realizarea testelor de performanță.</strong>



Pe 31 august 2012, Sortilemn din Gherla a finalizat faza de execuție și montaj instalații termice la Centrala de cogenerarea de înaltă eficiență pe biomasă.
Acest proiect, care a fost proiectat, structurat și implementat în parteneriat cu firma de tip ESCO, Energy Serv București, este finanțat și din fondurile europene alocate pe Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” Axa 4 „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice, domeniul major de intervenție 1 „Energie eficientă şi durabilă (îmbunătăţirea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic din punct de vedere al mediului)”, operațiunea a) „Sprijinirea investițiilor în instalații și echipamente pentru întreprinderi din industrie, care să conducă la economii de energie, în scopul imbunătățirii eficienței energetice”
Sortilemn a ajuns la finalul acestei faze de implementare a proiectului, încadrându-se în perioada de implementare de 16 luni și în bugetul alocat. Menționăm că implementarea proiectului a început odată cu semnarea contractului în iulie 2011 iar ajutorul de stat alocat a fost de 50% din cheltuielile eligibile, respectiv 9.813.164,50 lei.
Testele de performanță și de operare durează aproximativ 60 de zile înainte ca întreaga centrală să fie preluată în totalitate de Sortilemn.
Se așteaptă ca Sortilemn să beneficieze, ca urmare a instalării aceastei Centrale de cogenerare, de ~ 1.23MWe și ~7MWt pentru consum propriu tehnologic al electricitatii si energiei termice
Centrala de cogenerare de înaltă eficiență acoperă necesitățile termice ale fabricii și în consecință va produce și electricitatea corespunzătoare acestor necesități de energie termică. În același timp, ea răspunde în totalitate Directivei 2004/8/EC a Parlamentului European și Consiliului din 11 Februarie 2004, precum și Legislației române (HG-219/2007 și Legea nr. 134/2012 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 88/2011 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie), referitoare la implementarea și exploatarea centralelor de cogenerare de inalta eficienta, bazat pe cererea de energie termica utila.
Centrala de cogenerare de înaltă eficiență este prima de acest tip instalată în Romania, respectiv, cazan pe ulei termic si turbogenerator ORC in configuratie de cogenerare de inalta eficienta;
Centrala dispune de un sistem SCADA și comandă integral automată, începând cu controlul arderii biomasei, controlul emisiilor și terminând cu parametrii tehnologici ai energiei termice livrate și energiei electrice utilizate în proces sau livrate în sistem.

Ultimele Stiri
abonare newsletter