Economie

Asigurarea obligatorie a locuinţelor i-a lăsat indiferenţi pe majoritatea clujenilor

<p /><img src="documente/stories/08_august/08_ziua/05-blocuri manastur rp 07.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sub 40% dintre locuinţele din judeţul Cluj sunt asigurate, iar procentul poliţelor “de calamitate” este sub 5%.

Motivul e evident: judeţul nu este expus riscului de cutremur, inundaţie sau alunecări de teren, iar clujenii ştiu că nu vor beneficia niciodată de despăgubiri.

Doar 39,7% dintre cele peste 290.000 de locuinţe din judeţul Cluj sunt asigurate până în acest moment, 4,9% prin poliţa obligatorie, iar 34,8% din total prin asigurări facultative.


Conform Legii 260/2008, proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie o asigurare de locuinţă care să acopere cel puţin cele trei riscuri majore: cutremure, alunecări de teren şi inundaţii. Cei care au o asigurare facultativă a locuinţelor ce acoperă riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie nu sunt obligaţi să încheie poliţa prevăzută de Legea 260/2008.

Procent în creştere


Chiar dacă numărul asigurărilor nu depăşeşte jumătate din totalul locuinţelor, legea a determinat, totuşi, creşterea numărului de asiguraţi. Astfel, „în luna iulie, vânzările de poliţe obligatorii emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale au continuat să crească, şi chiar într-un ritm considerabil. Cel mai probabil acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu asigurarile facultative, drept pentru care estimez că, în prezent, avem un grad total de cuprindere în asigurare in jur de 45%. Procentul este dublu faţă de cel înregistrat înainte de implementarea Legii nr. 260/2008, a cărei necesitate am susţinut-o întotdeauna, astfel că este evident faptul că introducerea obligativităţii asigurării a impulsionat şi asigurările facultative”, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Riscuri de “neneglijat”


Vijelia care s-a abătut asupra Clujului acum două săptămâni a produs pagube materiale importante.

Potrivit unei informări a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Avram Iancu” Cluj, miercuri, în intervalul orar 16-22, în Cluj-Napoca au fost inundate patru subsoluri, 27 de copaci au fost doborâţi şi în 11 cazuri au fost distruse total sau parţial acoperişuri.


Cu toate acestea, pagubele produse de evenimentele meteorologice din urmă cu două săptămâni nu sunt acoperite de acest tip de asigurare. Singurele riscuri acoperite ar fi pagubele produse de inundaţii precum cele din iunie anul trecut, care au afectat în judeţul Cluj 834 de gospodării, anexe gospodăreşti şi beciuri.

Obligativitate cu semnul întrebării


Potrivit declaraţiilor conducerii CSA şi a PAID, vineri, 5 august, a fost ultima zi în care mai putea fi încheiată o polită de asigurare obligatorie a locuinţei, urmând ca, după această dată, să fie aplicate sancţiuni de către primării. Totuşi, atât cele două instituţii, cât şi Ministerul de Interne nu au trimis nici până în prezent o poziţie oficială legată de data limită până la care casele trebuie asigurate.

Primăriile vor putea aplica sancţiuni între 100 şi 500 lei proprietarilor de locuinţe care nu au cumpărat o asigurare obligatorie sau facultativă a locuinţei.

Procente mici în toată ţara

Municipiul Bucureşti cu 64%, judeţul Constanţa, cu 53,1% dintre locuinţe asigurate, şi judeţul Timiş, cu un grad de cuprindere în asigurare de 51,4%, reprezintă conducătorii clasamentului realizat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). La polul opus, cu cele mai scăzute grade de cuprindere în asigurare a locuinţelor, se află judeţele Vaslui (21%), Gorj şi Maramureş (fiecare cu 29,3%), precum şi Botoşani (29,5%).

Ultimele Stiri
abonare newsletter