Economie

Abrudul se alătură susţinătorilor exploatării miniere din Roşia Montană

<p />Investiţia în mineritul din Roşia Montană va rezolva problema locurilor de muncă pentru localnicii din Abrud

“Am primit cu bucurie vestea că președintele României, domnul Traian Băsescu, susține implementarea proiectului minier propus la Roşia Montană.

Din cele mai vechi timpuri comunităţile acestei zone au trăit din minerit; este firesc ca aceştia să îşi continue tradiţiile, în condiţiile unui minerit modern, cu tehnologii şi proceduri sigure. Proiectul minier de la Roşia Montană este o investiţie amplă, care va oferi un număr semnificativ de locuri de muncă oamenilor de aici, în condiţiile respectării legislaţiei europene şi diminuării poluării din zonă.


Înainte de a fi ales primar eu am lucrat în minerit, ca majoritatea oamenilor din zonă. Susţin prin orice mijloace legale investiţia de la Roşia Montană, având în vedere necesitatea creării locurilor de muncă directe şi implicit a problemelor legate de funcţionarea unei infrastructuri locale.

Dezvoltarea mineritului are drept consecinţă stimularea unei societăţi de consum, colectarea de taxe şi impozite locale.


În ceea ce priveşte poziţia Consiliului Local Abrud, vom acorda o atenţie deosebită asupra paşilor făcuţi de investitor.

Un punct distinct va fi solicitarea informaţiilor în detaliu asupra construcţiei obiectivelor industriale. Dar dorinţa mea este ca mineritul în această zonă să continue, un minerit modern care să de-a de lucru oamenilor şi să fie făcut responsabil şi cred că se poate. Aşa cum cred că viitorul Abrudului şi al zonei este mineritul, o meserie moştenită din tată în fiu şi care a pus pâinea pe masă familiilor de aici.


Dacă în anul 2004 oraşul Abrud avea un număr de 7.100 locuitori, astăzi oraşul are mai puţin de 6.000, principalele cauze fiind scăderea natalităţii, lipsa locurilor de muncă şi migrarea populaţiei spre alte zone, iar peste 300 de persoane din localitate au ales să muncească şi chiar să se stabilească în străinătate.

Şi noi ne dorim un investitor responsabil şi serios, cum este cel de la Roşia Montană, aici în Abrud, unde avem exploatarea de cupru, pentru că neimplementarea investiţiei la Roşia Montană ar afecta alte câteva zeci de comunităţi care împărtăşesc aceeaşi soartă, unde există proiecte similare în diverse stadii de dezvoltare.


Aceste proiecte ar putea genera mii sau zeci de mii de locuri de muncă în acele comunităţi, şi la fel ca şi noi, nu au altă şansă de supravieţuire.

 


Tiberiu Raţiu

Primarul oraşului Abrud

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter