Economie

“Şansa comunei Crişcior depinde de minerit”

<p />Ce mai mare comună din Hundedoara,Crişcior, are speranţa că delclaraţia preşedintelui Traian Băsescu, legată de exploatarea minieră din Roşia Montană, nu va rămâne fără ecou.

”Cu toții am aflat cu bucurie despre mesajul președintelui României, domnul Traian Băsescu, şi salutăm cele declarate, cu speranţa că proiectul minier va fi autorizat şi se va pune în aplicare cât mai curand.
Comuna Crişcior, cea mai mare din judeţul Hunedoara, este situată în bazinul aurifer Barza și păstrează încă şi astăzi urmele mineritului de sute de ani. Este o comună în care cei peste 4.400 de locuitori trăiau din minerit, până nu demult când s-au închis minele de stat.
În anul 1992 la Mina Barza, situată pe raza comunei Crişcior, lucrau peste 6.000 de oameni. Astăzi mai lucrează în minerit, doar la prospecţiuni geologice pentru o companie care doreşte să investească aici, doar 20 de oameni. Localnicii încă mai speră să repornească mineritul.
Mina de stat s-a închis dar o şansă se întrevede, deoarece o companie minieră canadiană face în prezent prospecţiuni la unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru şi aur de aici. Astăzi cea mai mare parte a populaţiei trăieşte încă de pe urma mineritului. Peste jumătate dintre locuitorii comunei Crişcior sunt pensionari sau urmaşi ai pensionarilor din Mina Barza. E drept,  de la închiderea minei şi până astăzi au mai apărut mici firme de industrie uşoară, însă acestea au oferit un număr foarte mic de locuri de muncă față de nevoile comunității.

La fel ca şi în cazul Roşiei Montane, şansa dezvoltării comunei Crişcior va depinde de minerit. Crişciorul s-a dezvoltat tot pe vremea mineritului, aşa că aşteptăm ca aici tot mineritul să aducă o pâine pe masa familiilor.
Credem cu toţii în acest proiect minier modern propus la Roşia Montană,  un proiect care cu siguranţă va duce la dezvoltarea zonei, a comunei Roşia Montană, a oraşelor Abrud şi Câmpeni, comunităţile de acolo vor prospera. La Roşia Montană s-a făcut minerit dintotdeauna, nu se poate face altceva. Mineritul din comunism dar şi cel din perioada interbelică a lăsat acolo o zonă poluată, o zonă care trebuie ecologizată, lucru care nu poate fi făcut decât de către un investitor serios şi responsabil.
Dorim demararea proiectului minier Rosia Montana deoarece este singura şansă de a menţine zona Munţilor Apuseni nepoluată şi de a o scoate din starea precară în care se zbate. Datorită acestui proiect, această speranţă nu este un vis îndepărtat, ci o certitudine.


Ilie Ovidiu Furdui
Primar localitatea Crişcior

Ultimele Stiri
abonare newsletter