Economie

Credite garantate de stat pentru repararea balcoanelor

<p><img src="documente/stories/08_august/26_ziua/05 blocuri renovate partial rp 23.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dobânzi mai mici la creditele pentru închiderea şi repararea balcoanelor.</p>

Repararea sau închiderea balcoanelor şi a logiilor din blocurile de locuinţe finalizate până la sfârşitul anului 2000 se va putea realiza prin finanţare din credite bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată.

Normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă privind reabilitarea termică au fost adoptate, miercuri, de Executiv.


Ordonanţa prevede acordarea finanţării şi pentru “repararea şi/sau închiderea, după caz, a balcoanelor/logiilor blocurilor de locuinţe, în condiţiile respectării reglementărilor tehnice în vigoare privind asigurarea ventilării naturale a încăperilor”.

Guvernul a extins categoriile de lucrări de reabilitare termică eligibile pentru creditarea cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată.


Finanţarea se acorda până la adoptarea legii nr. 76/2011 doar pentru programele de reabilitare termică a anvelopei cladirii şi a instalaţiilor aferente, repararea, înlocuirea sau achiziţionarea cu montaj a centralei termice si introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea partială sau totală a energiei pentru apa caldă de consum, iluminat şi/sau încălzire.

Condiţii de primire a creditelor


Pentru a putea primi creditele cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, asociaţiile de proprietari nu trebuie să înregistreze mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor la utilităţi, în ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluării condiţiilor de acordare a creditelor de către finanţator. Creditele trebuie accesate de asociaţiile de proprietari şi nu de persoane fizice deoarece faţada blocului, respectiv balcoanele, sunt spaţii comune.

O altă condiţie impusă în noul act normativ este ca finanţarea executării lucrărilor de intervenţie să se facă din buzunarul beneficiarului cu minimum 10% din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general şi cu maximum 90% din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, în numele şi în contul statului.


Totodată, la încheierea contractelor de credit, beneficiarii sau proprietarii locuinţelor unifamiliale, persoane fizice, respectiv membrii asociaţiei de proprietari, vor încheia, potrivit legii adoptate de deputaţi, convenţii de fidejusiune în cadrul instituţiilor de credit. De la această obligaţie sunt, însă, exceptate persoanele care finanţează, din venituri proprii, cota-parte ce le revine din valoarea de execuţie a lucrărilor.

Fidejusiunea este convenţia în cadrul instituţiilor bancare, prin care proprietarul sau coproprietarul unei locuinţe dintr-o clădire tip bloc se obligă să plătească el însuşi obligaţia pe care asociaţia de proprietari nu o îndeplineşte la scadenţă, proporţional cu cota-parte pe care o deţine din proprietatea comuna, respectiv pentru valoarea parţială/totală de executare a garanţiei în cazul coproprietarilor clădirilor tip locuinţe unifamiliale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter