Economie

Cine sunt cei mai importanți acționari ai SIF 1 Banat-Crișana

<p />SIF Banat-Crișana dezvăluie, prin intermediul unui comunicat trimis Bursei de Valori București, situația la zi cu cei mai influenți acționari ai săi și care depășesc, prin diverse alianțe, pragul de deținere permis acționarilor fondului de investiții.

Cu această ocazie, societatea de investiții financiare „constată” suspendarea drepturilor de vot ale acţionarilor care, individual ori împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, au depăşit pragul legal de deţinere de 1% din capitalul social.

Între aceștia, comunicatul SIF Banat-Crișana menționează „grupurile” Banca Transilvania (cu o deținere reprezentând 13,797% din capitalul social), Cătălin Constantin Chelu (0,153%) și un grup nenominalizat, dar identificat ca „un grup de acţionari care au o politică comună în legătură cu S.I.F. Banat-Crişana S.A.”, cu o deținere de 5,413%.

Potrivit statutelor societăților de investiții financiare (SIF), niciun acționar nu poate să dețină mai mult de un procent din capitalul social. Inițial, pragul de detinere maximă la SIF-uri a fost de 0,1%, însă el a fost majorat în anul 2006 la 1%, printr-un amendament al parlamentului. Ionuț Popescu, fost ministru liberal al finanțelor a propus, în același an, creșterea pragului de la 1% la 5%, dar inițiativa a fost respinsă de parlament. Au mai existat și alte tentative similare, însă toate au eșuat.

Restricția privind limita maximă de deținere din capitalul social al SIF-urilor a stârnit numeroase polemici în rândul investitorilor pe piața de capital.

abonare newsletter